Säynätsalon 110-vuotisjuhlien muisteloita


Parviaiset saapuvat Säynätsaloon tehtaanjohtaja Johan Parviaisen johdolla. Kuva: Teuvo Parviainen

Lämmin elokuinen lauantai-aamupäivä 11.8.2007. Säynätsalon laivarantaan valuu juhlavaatteissaan paikkakuntalaisia, vieraita ja useita sukuseurammekin jäseniä. Säynätsalon asuttamisen historiallinen kulkue oli alkamassa. Vanhoihin vaatteisiin pukeutunutta kulkueväkeä parveili rannassa ja kertoja, työmies Juho Kuitunen, saaren ensimmäinen asukas, pitää meitä vieraita ajan tasalla.

Parviaiset saapuvat Säynätsaloon.”Ne tulevat jo, laiva on rantautumassa, ne Parviaiset”, kuului muuramelaisen Svante-talollisen ääni. Tuli tosi nostalginen olo laivan lipuessa rantaan. Muistelin koulumatkaani laivalla pitkin Kallavettä Kuopioon 50-luvulla.

Tummiin pukeutuneet, ruotsia puhuvat, Parviaiset: Johan, Maria, Hugo ja Hanna erottuvat maalaisten ja työläisten joukosta. Johan suunnitteli aloittavansa heti sahan rakentamisen saareen ja työmies Matti Jokinen katkaisi sen merkiksi ensimmäisen lepän.

Kulkueen edetessä, kuulimme sahan perustamisen vaiheita, talojen sekä lastentarha Marjalan ja vanhainkoti Hannalan historiaa sekä esityksiä sen ajan pyykkäreistä ym. töistä ja lasten leikeistä. Ensimmäinen polkupyöräkin ilmestyi koululaisille. Musiikkia kuului kaikkialla.

Nautimme munkki-Alman (nykyiset Martat) kahvilassa pihakahvit. Kunnantalolla liittyi kulkueeseen mm arkkitehdit Alvar ja Elissa Aalto sekä Hannan ystävätär Wivi Lönn. Kirkonmäellä kuulimme Walterin muistokivestä ja kirkon rakentamisesta sekä saimme kirkkoherralta (Risto Korgerus) kutsun saapua sunnuntain kirkkopäivään.

Saimme keskustella tulevasta Jyväskylän kokouksesta Säynätsalo-seuran sihteerin Kauno Lehtomäen kanssa, joka lupautui yhdessä Matti Rautjoen kanssa kiertoajelun oppaiksi ensi kesän tapahtumaan. Jäsenemme Merja Dahlman lupasi olla siellä näyttelyvastaavana ja Kristillisen opiston entinen lehtori Leila Nurminen opastaa meitä Sulkulan pihapiirissä. Työryhmästä Pentti Tolvanen ja Teuvon vaimo Anne olivat myös mukana.

Iltamat oli järjestetty Juurikkasaareen. Ohjelmallisen osuuden alussa esimiehemme Teuvo toi sukuseuran tervehdyksen ja antoi aluetoimistoon historiikkimme. Yhdessä kutsuimme Parviaisia ensi vuoden kokoukseen. Saimme kiitosta mukana olostamme. Säynätsaloseuran puheenjohtaja, näytelmän Johan P, Mauri Toikkanen sanoi, ettei Säynätsaloa olisi ilman Parviaisia. Tilaisuudessa valittiin säynätsalolaisten äänestämä Vuoden Hanna ja arvostetun tittelin sai erityislastentarhan opettaja Sari Rannila.

Käsikirjoituksen näytelmä-kulkueelle oli tehnyt Kauno Lehtomäki ja ohjasi Taava Hakala. Järjestäjä/tuottaja oli idean isä Mauri Pii ja historiatietous tuli jo perinnetyöryhmässä tutuksi tulleelta Matti Rautjoelta. Sain häneltä silloin lahjaksi toimittamansa kirjan: Saarelaiset muistelevat, säynätsalolaisuutta etsimässä (Gummerus 1993). Säynätsalohan kuului aluksi Korpilahteen, oli välillä itsenäinen kunta ja liitettiin Jyväskylään 1993. Nyt siellä toimii vireä kaupunginosalautakunta.

Meillä on mahdollisuus nähdä seuraavassa sukukokouksessa myös otteita Säynätsalopäivistä. Tapahtuman videoi Säynätsaloseura / Kauno Lehtomäki. 80 minuutin DVD–video on levykkeellä viidessä osassa: syntyvaiheita, asuttaminen, yrittäjiä, kunnantalo ja muisteloita. Video tuli juuri myyntiin. Hinta on 20 €. Tilata ja tiedustella voi Kauno Lehtomäeltä: kauno.lehtomaki@luukku.com, tai puhelin 040 5540326.

14.11.07 muisteli Leena Hänninen


Juhlaväkeä Säynätalossa. Etualalla Anne Weltner, Kaisu Tuhkanen ja Lea Parviainen.
Kuva: Teuvo Parviainen.


Teuvo Parviainen, Kaisu Tuhkanen ja Tauno Parviainen, joka työskenteli Parviaisten tehtaalla nuoresta asti.


Kuvassa vasemmalta oikealle:
Anne Weltner, Lea Parviainen, Kaisu Tuhkanen ja Leena Hänninen.